Sweet Potato, Bataat, Ipomoea batatas, dé Zoete aardappel. Anders dan de naam doet vermoeden is de zoete aardappel geen familie van de geliefde‘pieper’. Van origine komt de zoete aardappel uit Midden- en Zuid Amerika, des te unieker dat dit product lokaal is geteeld. De Hoeksche Zoete zijn met passie geteeld door Niels van der Waal uit de Hoeksche Waard.

Niels van der Waal runt samen met zijn ouders V.O.F. Philipsburg, een familiebedrijf dat is vernoemd naar de naam van de boerderij: “Philipsburg”, ontstaan in 1642, en vernoemd naar de oprichter Philip van Cromstrijen. Niels is de vijfde generatie op het bedrijf in Numansdorp.

Vanwege het vele reizen voor zijn werk en het kennismaken met de verschillende (eet) culturen, viel zijn oog op de 'Bataat' die vooral in Egypte op iedere hoek van de straat werd verkocht. En wat het meest opvallend was, dat dit product in de Nederlandse supermarkten verkrijgbaar was, maar nog niet geteeld werd?! Van het een kwam het ander en niet bang voor een uitdaging begon Niels zijn avontuur. De Zoete aardappel telen in de Hoeksche Klei, jawel in Nederland. Om dit Nederlandse product onder de aandacht te brengen is het merk Hoeksche Zoete onstaan. Wij hopen hiermee de consumenten te inspireren om lokale producten van de boer te kopen, om samen te werken aan duurzaamheid en de toekomst...

Heb je vragen over de Hoeksche Zoete? Neem dan contact met ons op!

Meer weten over de gewassen die geteeld worden bij Boerderij Philipsburg? Lees gerust verder.

Boerderij Philipsburg is een extensief maar hoogproductief akkerbouwbedrijf van ruim honderd hectare, waar op de lichte en zware klei traditionele akkerbouwgewassen worden verbouwd. De drie belangrijkste gewassen zijn consumptie-aardappelen, uien en suikerbieten. Aardappelen gaan voornamelijk naar de frietindustrie en een klein gedeelte wordt geëxporteerd of vindt z’n weg naar de retail. Rode en gele uien worden voornamelijk voor de export geteeld. De suikerbieten worden, zoals de naam al zegt, verwerkt tot suiker.

Naast deze intensieve gewassen bestaat ongeveer de helft van het bouwplan uit graan en graszaad, welke op onze kleigronden nodig zijn om de grond weer tot rust te laten komen. De grond is ons grootste kapitaal en het belangrijkste productiemiddel, vandaar dat wij hier uiterst zorgvuldig mee omgaan. Een vruchtbare bodem is voor ons het uitgangspunt voor een duurzame bedrijfsvoering.Niels van der Waal Hoeksche Zoete

Foto: Niels van der Waal met de Hoeksche Zoete